Как да си направим гривна Шамбала

Публикувано от Paola_Apologna 14.05.2014 0 Коментар(и) НАПРАВИ СИ САМ,

Как да си направим гривна Шамбала

Според древните тибетски легенди, зад ледените стени на Хималаите,там където се простират безкрайни пустини и неизследвани планини с върхове по-стръмни от самите Хималаи и почти толкова високи се намира тайнствена земя Шамбала.
В ранни будистки текстове Шамбала се споменава като извор на езотерична мъдрост, място на висша хармония, където цари абсолютната добродетел, мир и спокойствие.Тази тайнствена земя е родината на мистичните тибетски гривни Шамбала.
Гривните Шамбала представляват древно тибетско украшение, носено от будистките монаси в манастирите на Далечния изток, което ползват при медитация за достигане на върховна хармония.
Тибетските гривни Шамбала имат сложна плетка в която изящно са вплетени скъпоценни камъни, комбинацията от които влияе върху вашата вътрешна енергия Ци. Поради тази причина е важно да изберете внимателно камъка, който да подхожда най-много на личността ви или да приляга на вашите лични желания или поставени цели.
Днес тибетските Шамбала гривни са изключително популярни и сред известните личности. Редица холивудски знаменитости носят Шамбала гривни, както като изящно украшение, така и за постигане на вътрешна хармония, духовен мир и постигане на лични цели.
Тибетските Шамбала гривни са изцяло ръчна изработка. Според Фън Шуй те носят късмет и са отражение на Вашата индивидуална същност. Те са както красиво бижу така и талисман, носещ сила, душевен мир и любов. В Тибет от векове те са амулет за късмет, хармония, здраве и благоденствие от всякакво естество !

 

 Необходими материали и инструменти :

 -12бр.  мъниста 8мм.
 -1бр.    кристално мънисто 10мм.
 -2бр.    черни мъниста- 4мм. до 6 мм.
 -черен полиестерен шнур – около 1,60м.
 -ножица
 -запалка

 

Всички необходими материали може да намерите в ХОБИ магазина на Паола Аполоня – София, ул.“Три уши“ 6.


1.Начален възел:

СТЪПКА 1 : Започнете гривната  с изрязване на три парчета шнурове с ножицата, с дължината както следва : 40см.,40см. и 80см. (фиг.1-1)

СТЪПКА 2: Сгънете 80см.шнур на половина и направете възел в центъра (без да затягате до край), формират се два края по 40 см..(фиг.1-2)

СТЪПКА 3:  Промушете 40см. шнур във възела и го затегнете.(фиг.1-3)

2.Квадратен (основен) възел :

СТЪПКА 1:  Поставете десния шнур под централния шнур, след това с него покривайте левия край. Оставете този край на шнура,да бъдат на свободен.(фиг.2-1)

СТЪПКА 2:  Прекарайте левия край на шнура над  централния и под десния край. Издърпайте двата края, за да затегнете възела.(фиг.2-2)

СТЪПКА 3:  Преместете левия край под централния шнур,а след това го поставете над десния край.(фиг.2-3)

СТЪПКА 4:  Прекарайте десен край над централния шнур и пак го промушете под левия край.(фиг.2-4)

СТЪПКА 5:  Издърпайте двата края(левия и десния) на шнура, за да затегнете възела.Така се прави  квадратен възел.(фиг.2-5)

3.Добавяне на мъниста:

СТЪПКА 1:  Промушете кристално мънисто през централния шнур.(фиг.3-1)

СТЪПКА 2:  След това направете друг квадрат възел.(фиг.3-2)

СТЪПКА 3:  Повторете стъпка 1 и стъпка 2 до шестото кристално мънисто.След него направете един и половина квадратен възел, както е показано в червеното кръгче.(фиг.3-3)

СТЪПКА 4:  Поставете кристалното топче на централния шнур.Направете един и половина квадратен възел след него.(фиг.3-4)

СТЪПКА 5:  Повторете стъпка 1 и стъпка 2, като добавите останалите шест мъниста.Направете два квадратни възела след  последното мънисто.(фиг.3-5)

СТЪПКА 6:  Отрежете излишния шнур от двете страни, като оставите  по 5 мм дължината от него .(фиг.3-6)

СТЪПКА 7:  С запалката обгорете шнура от двете страни така,че да не го запалите ,а само да го „затопите” докато достигне до възела.(фиг.3-7)

СТЪПКА 8:  Така завършихме  процеса на добавяне на мъниста и основната част от гривната.(фиг.3-8)

4.Затваряне на гривната:

СТЪПКА 1:  Оформете гривната в кръг и поставете двата свободни края един върху друг.(фиг.4-1)

СТЪПКА 2:  Направете начален възел върху двата края с останалия 40см. шнур.(фиг.4-2)

СТЪПКА 3:  Поставете гривната върху китката си и маркирайте правилния размер така, че гривната да е удобна.След това да започне да правите квадратни възли, според желаната дължина.(фиг.4-3)

СТЪПКА 4:  Направете  квадратни възли с необходимата дължина(може да бъдат от 5 до 10 бр.).(фиг.4-4)

СТЪПКА 5:  Отрежете излишния шнур от двете страни, на  5 мм разстояние от последния възел.(фиг.4-5)

СТЪПКА 6:  Със запалката разтопете излишните 5мм. шнур  от двете страни.(фиг.4-6)

СТЪПКА 7:  Поставете  двете черни  мъниста и завържете на възел  двата края на шнура. Отрежете излишната дължина.(фиг.4-7)

*За тази публикация са използвани материали от „Dora Beads“.

 

winkГотово! Вие направихте първата си гривна Шамбала ! laugh

 

Някои допълнителни полезни съвети по изработката на шамбала гривни :

Основния шнур може да се фиксира на стабилна основа. Например дъска или твърда корица на книга , като шнура се закрепва чрез метална щипка. Може и просто да се залепи на масата със скоч лепенка.

При използването на ускоряващи работата способи,трябва мънистата да се нанижат предварително.

И може би най-важното. За избягване на грешки,отначало е най-добре да се „маркира” един от двата заплитащи шнура.Това може да стане с обикновен възел,вързан на края на десния.

Важно е да се съобрази дебелината на шнура с ширината на отвора на мънистата. Например ,полускъпоценните камъни , речните перли и кристалните мъниста обикновено са с тесни отвори. Варианта, подходящ за работа с такива е да се подбере такъв основен шнур (около 1мм. дебелина),като не е задължително де е полиестерен. Може основният шнур да е тънък,но здрав,а заплитащите различни от него.

Ако не плетете полиестерен, а друг (напр. памучен ) шнур за краищата се използва лепило (най-удобно е с цианакрилатно-моментно). По една капка се нанася между отрязания край и последното „ухо”,след което се притиска за секунди.Ако има „изплувало” лепило (капнали сте повече от необходимото ) не пипайте с пръсти, а с клещи или друг твърд предмет.

Лепилото може да бъде полезно и за втвърдяване на края на шнура при нанизването. Нанася се съвсем тънка ивица от 1 до 2 см. и се изчаква около 10 секунди. Така нанизването е много по-лесно,защото полиестерните шнурове са много меки, а мънистата с по-големи размери са с по-дълъг отвор. За кухите мъниста тази процедура е почти задължителна.

Квадратния възел е основен за макрамето.Има още един вариант – усукана плетка.Тя се получава ако се повтаря само стъпка 1 и 2 т.е. води само десният край. Разбира се това се получава на по-голям брой последователни възли – използват се само няколко мъниста или се прави „чиста” плетка- без декорация.

Ако не се използват мъниста в гривната ,трябва дължината на заплитащия шнур да бъде доста повече от 80 см.

Надяваме се,че сме Ви били полезни и не се отказвайте, когато нещо не е както би трябвало да бъде . Винаги може да получите компетентен съвет от нас в магазина ни на ул.“Три уши“10,София  или на тел. 02 980 97 02.

Пожелаваме Ви приятно забавление !

Напиши коментар